Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Szkotowie

Mazurskie kuchenne rewolucje

W piątek 26 kwietnia uczniowie klasy V wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Podzieleni na cztery zespoły, najpierw poznali, a następnie przygotowali dania tradycyjnej kuchni mazurskiej. Były wiec: pilińce z pomoćką, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu ze śmietaną; dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami – pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem, chruściki i brukowiec mazurski (rodzaj piernika, produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-01-18 w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. warmińsko-mazurskim”).

Zajęcia pokazały, że szkoła, to nie tylko wkuwanie biografii Mickiewicza czy matematycznych wzorów, ale też zajęcia praktyczne, dzięki którym nabywa się umiejętności przydatne w dorosłym życiu, a także świetna zabawa.

 

Piotr Sowiński