pn | wt | śr | cz | pi | so | nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Pokaż wydarzenia w dniu 2 maja | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | Pokaż wydarzenia w dniu 14 maja | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Szkotowie
Mazurskie kuchenne rewolucje
W piątek 26 kwietnia uczniowie klasy V wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Podzieleni na cztery zespoły, najpierw poznali, a następnie przygotowali dania tradycyjnej kuchni mazurskiej. Były wiec: pilińce z pomoćką, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu ze śmietaną; dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami – pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem, chruściki i brukowiec mazurski (rodzaj piernika, produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-01-18 w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. warmińsko-mazurskim”).
Zajęcia pokazały, że szkoła, to nie tylko wkuwanie biografii Mickiewicza czy matematycznych wzorów, ale też zajęcia praktyczne, dzięki którym nabywa się umiejętności przydatne w dorosłym życiu, a także świetna zabawa.
Piotr Sowiński